Outside
1. לפני הכל
ההופעה של Okkervil River הולכת ומתקרבת, ובינתיים מונוקרייב ממשיכים להעלות קליפים של אמנים מבצעים גרסאת כיסוי לשירים של הלהקה: אבישי אפרת ויוני אפרתי, The Trees and the Bees, יאיר יונה, אדם בן עזרא, וה-Carsitters (גם עם אורח מיוחד). הלהקה עצמה, מצידה, מאחלת לנו שנה טובה לקראת ההופעה.
ו"נרנג'ה", מצידם, מביאים לכאן גם את אדם גרין, מאושיות האנטי-פולק של ניו יורק, לשעבר חצי מה-Moldy Peaches והאיש שאחראי לשיר שמסיים את "ג'ונו". זה הולך לקרות ב-12 באוקטובר ב"בארבי" בתל אביב.
ובינתיים, בזמן שהמוזיקה המעניינת יותר התנגנה מצד שמאל של הכביש בצפון תל אביב, מצד ימין של הכביש מדונה עשתה היסטוריה: חברת האמרגנות, או שיווק ההופעות, או איך שלא קוראים לזה, Live Nation, הסתכלה על החלק שמעניין אותה בשתי ההופעות של מדונה – כמות הכרטיסים שנמכרו והמהירות שבה הם נמכרו – וראתה כי טוב. ועכשיו, הם חושבים, הם ישווקו הופעות של אמנים שעובדים ישירות איתם, כמו, נגיד, U2, או Coldplay, או Radiohead, ישירות ולא דרך מתווכים כאלה ואחרים. מצד שני, כמו בהרבה מהמקרים של הודעות כאלה שמתפרסמות בעיתונות, יכול להיות שכל זה לא נכון.
2. Outside
הגיע הזמן להקשיב לאלבום הבא של דיוויד בואי במסע ההאזנה המודרכת שלי, שמתקרב לסיומו. השמועות אומרות, אגב, שיכול להיות שהמשאלה שלי תתגשם – אלבום חדש של דיוויד בואי יגיע בדיוק בזמן בשביל לסיים את ההאזנה המודרכת. הנה עשר עובדות מעניינות יותר ומעניינות פחות על האלבום הזה, השני האהוב עליי של בואי:
1 חדי העין מביניכם יזהו את הספרה 1 ליד שם האלבום על העטיפה. במהלך השנים נשמטה הספרה הזאת מהדיסקוגרפיות השונות מפני שהיא לא אומרת הרבה בעיני ההסטוריה. אבל כשהאלבום הזה יצא, הוא היה מתוכנן להיות החלק הראשון בסדרה של חמישה אלבומים שהיתה אמורה לפרוס את סיפורו של נת'ן אדלר, בלש פרטי שחולק את היעלמותה והירצחה של ילדה בשם גרייס, ומוצא את עצמו מעורב בעולם של אמנות מיצגית פסיכית. בואי הודיע, כשהוציא את האלבום הראשון בסדרה, שהוא מתכנן להוציא אלבום נוסף בסדרה הזאת כל שנה, כך שהאלבום האחרון ייצא ב-1999, השנה שבה מתרחש הסיפור.
2 אחרי שהאלבום הזה הוקלט ויצא, בואי התחיל לעבוד כבר על החלק הבא בסדרה. חלק מהשירים כבר נכתבו, בריאן אינו זומן שוב לאולפן כדי לעזור ברעיונות הפקתיים, אפילו שם לאלבום כבר היה – "Contamination" (עם הספרה 2 לפניו, כמובן), אבל אז דיוויד בואי, איש עם מעט זמן והרבה רעיונות, שמע מוזיקת Drum'n'Base לראשונה, התאהב, וזנח לגמרי את התכנית שלו כדי להקליט את "Earthling". ארבע עשרה שנים אחר כך, לא עושה רושם שבואי מתכוון לחזור אי פעם לספר את הסיפור הזה.
3 האלבום נולד, מבחינה מוזיקלית, בסשן מוזיקלי של ארבע שעות שהשתתפו בו בואי, בריאן אינו וחבורה של מוזיקאים שעבדו על האלבום שכללה את ריבס גברלס, שותפו ל-Tin Machine, ואת מייק גרסון, איש הפסנתר והקלידים שלו משכבר הימים. אינו ניהל את הסשן בעזרת שיטה שהמציא שנקראת "Oblique Strategies" – ערימת קלפים, כל אחד מכיל מילה או משפט שמעוררים איזשהו רגש או משהו שהנגנים יכולים להתחבר אליו – שהיה אמור לגרום להם לנגן בצורה מסוימת. כדי לעשות את העניינים ליותר מעניינים, הנגנים בחרו את הקלפים באקראי.
4 הסינגל הראשון מתוך האלבום היה "The Heart's Filthy Lesson", והוא יצא מעט לפני שהאלבום עצמו יצא. מבקרי המוזיקה לא זכו לשמוע את האלבום כולו לפני כן, ובהתייחסות לשיר עצמו, שלא כחלק מאלבום קונספט, השיר זכה לביקורות אכזריות. אחר כך, כשהאלבום יצא והמבקרים הבינו מה בואי רוצה מהם, הם חזרו בהם מחלק מהדברים שהם אמרו. לפחות בלב.
5 האווירה המוזיקלית של האלבום, והקליפים שהותאמו אליה ותירגמו אותה לחוויה וויזואלית, התאימו במיוחד לסרטים של התקופה שהפגינו גם הם רעיונות אפלים ומימוש וויזואלי דומה – בשניים מהסרטים האלה, "שבעה חטאים" של דיוויד פינצ'ר ו-"Lost Highway" של דיוויד לינץ', נעשה שימוש בשירים מהאלבום. גם ב"בסקיאט", שיצא שנה מאוחר יותר (ושדיוויד בואי שיחק בו את אנדי וורהול), מופיע השיר "A Small Plot of Land", אם כי בגרסה אחרת מהאלבום.
6 את "Hallo Spaceboy", שיר ההמשך השלישי שלו לסיפורו של מייג'ור טום, הוא בחר להוציא כסינגל בגרסה שהיא שונה לחלוטין מגרסת האלבום. בעוד שגרסת האלבום היא השיר הכי כבד וטורדני שיש באלבום, גרסת הסינגל היא שיר פופ אוורירי שה-Pet Shop Boys, שותפיו של בואי לגרסת הסינגל, תרמו הרבה להיווצרותה. בשתי ההזדמנויות האחרות של שיתוף פעולה עם אמנים אחרים לביצוע השיר הזה, בואי נשאר נאמן לגרסה הכבדה – בפעם הראשונה במסע ההופעות שהקדים את האלבום, אותו חלק עם Nine Inch Nails, שבו זה היה אחד השירים שיצרו את המעבר בין ההופעה של Nine Inch Nails, שפתחה את הערב, להופעה שלו; בפעם השניה במסיבת יום ההולדת שלו במדיסון סקוויר גארדן, שם ניגן את השיר ביחד עם Foo Fighters, שתפסו תפקידים מעניינים בשיר – בנוסף למתופף של בואי ולמתופף של ה-Foo Fighters, דייב גרוהל חזר לתפקידו המוזיקלי המקורי, ונגן הבאס של Foo Fighters הצטרף לגייל אן דורסי כדי להפוך את השיר הזה אפילו ליותר כבד.
7 עטיפת האלבום צוירה על ידי דיוויד בואי עצמו.
8 באותה תקופה, ובעקבות החייאת השיר על ידי נירוונה, דיוויד בואי הקליט גרסה חדשה משלו ל-"The Man Who Sold the World". הגרסה, שנוגנה בהופעות לפני הוצאת האלבום, וצורפה לסינגל "The Heart's Filthy Lesson", הפגינה את הדרך הטובה ביותר לקחת שיר ישן של בואי ולתת לריבס גברלס ומייק גארסון להראות לו מה הם יכולים לעשות.
9 דיוויד בואי אמר בראיון שהמוזיקה שבאלבום הושפעה מ-Young Gods.
10 Outside מציג שיתוף פעולה נוסף בין דיוויד בואי ל-Queen, הפעם באמצעות סמפול של גרסה חיה של "Hammer to Fall" בביצוע הלהקה של בריאן מיי.
זה הכל להשבוע. עד השבוע הבא – אם הספקתם להירגע מ"האביר האפל", הנה הבא בתור של כריסטופר נולאן.
נשלח: 12 בספטמבר, 2009 נושאים: דיוויד בואי: האזנה מודרכת.
תגובות: 1
| טראקבק
גם עליי אלבום אהוב, שיר הנושא מזכיר לי תקופה מאוד משמעותית בחיי ובכלל אני חושבת שהוא מיוחד גם אם לא מושלם.